4 x Biergarten: Zomers Berlijn

 

Een fietstocht door zomers Berlijn met onderweg een welverdiende pauze in een Berlijnse Biergarten. Geen slecht vooruitzicht, toch? Wij hebben onze vier favorieten voor je op een rijtje gezet.

 

Cafe am neuen See Lichtensteinallee 2, Tiergarten

Zin in een uitstapje in de natuur zonder dat je daarvoor de stad hoeft te verlaten? In de Tiergarten, niet ver van de Zoo, ligt een biergarten die weinig te wensen overlaat: halve liters bier, typisch Duitse kost (in ons geval: Leberkäse met een zee van zoete mosterd, aardappelsalade en een Brezel) en als decor een dromerig meertje met een ondergaande zon. Zo dichtbij en toch zo groen.

Prater Biergarten Kastanienallee 7-9, Prenzlauerberg

De eerste warme voorjaarsdag, na Feierabend stroomt de Prater vol, een magisch moment. Een koele pul bier en een Bratwurst met Senf, het geroezemoes van jan en alleman onder de oeroude kastanjes: meer heeft een mens niet nodig. De Prater is er voor iedereen en dat al minstens 180 jaar.

 

Birgit & Bier Schleusenufer 3, Kreuzberg

De klassieke biertuin modern geïnterpreteerd. Een speeltuin voor volwassenen: 's nachts electro-walhalla, overdag hippe biertent. Wij drinken ongepasteuriseerd tankbier en worden blij van de lieve tafelkleedjes en vaasjes met veldbloemen op de biertafels. Veel is gebouwd met sloophout en recyclemateriaal. Reggae schalt uit de boxen en alles gaat z'n gangetje.

Biergarten R.A.W-terrein Revaler Straße 99, Friedrichshain

Verstopt tussen skatehal en klimmuur is dit de sportieve onder de Berlijnse biertuinen. Onder het genot van een Kaltgetränk kun je hier je ogen de kost geven aan indrukwekkende graffiti en fanatieke sportievelingen die klimmend de kegelvormige bunkertoren uit de Tweede Wereldoorlog trotseren. R.A.W. staat oorspronkelijk voor Reichsbahnausbesserungswerk, nu een terrein vol treinremiseruïnes dat inderdaad rauw is, en daarmee zijn naam eer aandoet.

 

Niels & Jard