4 x hippe koffie in Berlijn

tres cabezas koffie

 

Tres Cabezas

Eerste stop: Tres Cabezas in Friedrichshain (Boxhagenerstrasse 74). Hip en internationaal, maar toch een buurtcafé. Vele koffiesoorten te koop, van Midden-Amerika tot Indonesië en voor wie wil nog het ene of het andere speciale koffiezetapparaat erbij. Voor de nieuwsgierige aagjes: koffieroaster te bewonderen direct om de hoek van de kassa. In de zomer een goeie bank buiten, de Boxhagenerstrasse aan je voorbij laten stuiven. Daarbij een heerlijk hipsterdrankje: Latte Macchiato met heuse koffieschildering van de Barista. Om de experimentele taarten bij Tres Cabezas kom je niet heen, een genot voor alle zinnen. Wij bestellen Kürbis-Saure Sahne-Käsekuchen en Birne-Mandelkuchen.

Kaffee 9

Tweede stop: Kaffee 9 in Kreuzberg (Eisenbahnstrasse 42), naast Markthalle 9. Een geliefde plek van locals en berlijnbezoekers. Hoge plafonds geven een ruimtelijk gevoel. Koffiebrander achter glas, nur gucken, nicht anfassen!  's Zomers perfecte voyeurplekjes buiten op de lange bank onder het genot van...

Kaffee 9 Kreuzberg

 

Voor de afwisseling bij ons een hypergezond sapje: rode bietjes, wortel, appel, peer, gember en citroen en dat allemaal regionaal. Vergeet niet naar de WC te gaan op de intrigrerend kleine binnenplaats van Kaffee 9. Natuurlijk is het de moeite waard om na de koffie nog even door Markthalle 9 te slenteren. Ook hier geldt: regionaal, van het seizoen, bio en fairtrade, voor minder gaat het de deur niet uit.

Father Carpenter

Derde stop: Father Carpenter in Mitte (Münzstrasse 21). Verstopt in een prachtig binnenhofje om de hoek van de Alexanderplatz. Typisch Berlijn: zo dicht bij elkaar en qua bouwstijl werelden van verschil, DDR-Plattenbau tegenover romantische neorenaissance. Hier een bont publiek: winkelaars, businesspeoples, reizigers, een paar verdwaalde hippies. Binnen een loftachtige ruimte, mozaïekmuren, Perzische tapijten en apotheekgadgets. Voor degenen die het nog niet door hadden: ja, is weer mode, koffie als medicijn. Of zoiets? Wij drinken een fruitige filterkoffie van de branderij Five Elephants met een vleugje van wilde aardbei, amandel, kaneel en druif. We voelen ons direct beter.

Father Carpenter binnen

 

God Shot

Vierde stop: God Shot in Prenzlauer Berg  (Immanuelkirchstrasse 32). Het meest buurtcafé van allemaal en toch is een bakje koffie hier een hemelse ervaring. Lekkere luie leren zetels en een leestafel. Zeer smakelijke taarten. Probeer ook eens de warme chocolademelk met bruine-suiker-caramelsmaak of andere goddelijke varianten. Als je buiten zit blik op de kerk en de rustige Prenzlauerbergers die zich niet zoveel aantrekken van hip of niet hip: als het met de koffie maar goed zit.

 

Niels & Jard