Ambachtelijk Bier in Berlijn!

Hops & Barley

Bierbrouwerij midden in Friedrichshain

Van buiten een tikje suf, maar binnen met karakter: zo zou je de locatie van Hops and Barley in de Wühlischstraße in Friedrichshain kunnen omschrijven. Een beetje Berlijn-kenner verwacht hier geen brouwerij, en oorspronkelijk wás dit ook geen brouwerij, vertelt Philipp Brokamp, de 44-jarige eigenaar van Hops and Barley. „Ooit zat er een slagerij in dit pand. De Jugendstil-tegeltjes aan de muren herinneren nog aan die tijd. Na de val van de Muur stond het pand een tijdje leeg. Sinds 2008 brouwen we hier nu bier. Eerst gewoon hier, op de begane grond, later in de kelder, daar is meer ruimte.“ Terwijl hij vertelt, staat Brokamp achter de tap, en zet hij geroutineerd een mooi rijtje zelfgebrouwen Bernsteinbiertjes voor ons klaar. Zoals de naam het al zegt: amberkleurig, smaakvol bier.

Hops & Barley

Zolang het maar leuk blijft...

Nog is de zaak leeg. Philipp Brokamp en zijn collega Paul Könnecke (28) hebben de tijd genomen, om ons over de geschiedenis van het bedrijf te vertellen, en een rondleiding door de brouwerij te verzorgen. Over ongeveer een uur gaat de zaak open voor klanten. „We kunnen ongeveer 500 liter brouwen, en leveren aan een stuk of vijf café`s in Berlijn“, vertelt Brokamp, die oorspronkelijk uit het westen van Duitsland komt. „Ik ben helemaal tevreden met mijn zaak, ik hoef niet zo veel meer. We zitten vaak vol, hier komen studenten, toeristen, maar ook gewoon ome Hans van 85 die op de hoek woont. Als ik zou willen uitbreiden, dan zou ik misschien ooit nog ergens een café erbij willen nemen, maar veel meer hoef ik niet.“

Het is een typische houding voor een inwoner van Friedrichshain, oorspronkelijk een arbeiderswijk in het oosten van de stad. Vandaag de dag is dit een wijk van jongeren, studenten, hipsters en ook nog steeds wel wat arbeiders. Hier wonen nog altijd mensen, voor wie niet alles om geld draait. Belangrijker is het voor Brokamp bijvoorbeeld, dat gasten in de rokersruimte achterin het café op een groot scherm naar de voetbalwedstrijden van zijn favoriete club Borussia Mönchengladbach kunnen kijken.

Hops & Barley microbrewery Berlin

Rondleiding door de brouwerij

Inmiddels heeft Paul Könnecke ons meegenomen naar de kelderruimtes onder het café. Könnecke heeft na twee jaar zijn studie biotechnologie afgebroken, en is sindsdien aan het brouwen geslagen. „Dat is veel spannender“, vertelt hij, en legt ons de verschillen uit tussen bier van hoge gisting en bier van lage gisting. Heeel interessant! Ik kan echter niet meer herhalen waaruit dat verschil ook alweer precies bestaat. Maar dat Könnecke weet, waar hij het over heeft, dat is duidelijk. Inmiddels volgt hij een opleiding om `Meister` in de bierbrouwerij te worden.

Eenmaal weer boven zit het café barstensvol. Tijd om verder te praten hebben de heren niet meer. Dat hoeft ook niet, want de gidsen van Hartje Berlijn zijn nu toch wel benieuwd hoe dat zelf gebrouwen pilsener smaakt, en dat extra hoppige IPA willen we eigenlijk ook nog wel even proeven.

 

Jeroen

Hops & Barley Friedrichshain

…………………………………………

Wil je ook eens op bezoek bij Hops and Barley? Je kunt een rondleiding door de brouwerij volgen voor 5 Euro per persoon, in het Engels of Duits. Of je kunt gewoon één van de zeven zelf gebrouwen, heerlijke speciaalbiertjes komen drinken!

Overigens: Wij van Hartje Berlijn helpen je graag bij het organiseren van een origineel uitstapje voor vrienden of collega's? Bijvoorbeeld: een fietstocht met gids door het bruisende hart van Berlijn met een tussenstop in een zomerse Biergarten en als afsluiter speciale biertjes proeven in een knusse huisbrouwerij. Lijkt dit je wat? Laat het ons weten! Prost!