4 x koffie met traditie in Berlijn

Buchwald Berlijn

 

Café-Konditorei Buchwald (Bartningallee 29)

Buchwald in het Hansaviertel op de grens met Moabit is sinds mensenheugenis de plek voor een typisch Duits genoegen: Kaffee und Kuchen. We verorberen twee flinke stukken taart: Schwarzwälder Kirsch en Baumkuchentorte. Laatstgenoemde, een laagjescake, is de specialiteit van Buchwald. Ergens vinden we het een fijne gedachte dat mensen hier tientallen jaren geleden dezelfde taart zaten te eten als wij nu.

 

Café Einstein Stammhaus (Kurfürstenstraße 58)

Voor een vleugje koffiehuisnostalgie moet je in het Westen zijn. Om precies te zijn in het moederfiliaal van Café Einstein, gevestigd in een klassieke villa in de Kurfürstenstraße (niet te verwarren met de Kurfürstendamm), waar de koffie wordt geserveerd op zilveren dienbladen door elegant geklede obers in zwarte gilets en witte schorten.

 

Café Einstein Stammhaus

 

Het is een misvatting te denken dat je in een koffiehuis alleen terecht kunt voor een bakkie leut. Jard eet een Bagel met roomkaas en gerookte zalm en Niels een zeer smakelijke Wiener Schnitzel (kleine portie 18€). Wat een genot in zo'n nostalgisch pand. 

Nog een aanrader: Einsteins Apfelstrudel is waarschijnlijk de beste van Berlijn.

Café Wintergarten im Literaturhaus (Fasanenstraße 23)

In het Literaturhaus, ook al zo'n oude stadsvilla, bevindt zich eveneens een stijlvol en gezellig café waar het in elk jaargetijde goed toeven is - 's winters in de serre en 's zomers in de tuin. Een oase van rust net om de hoek van de altijd levendige Kurfürstendamm. Het is ook de plek om je een hele ochtend onder te dompelen in een lijvige weekendkrant.

Kranzler Eck

 

Kranzler Eck/The Barn (Kurfürstendamm 18)

Op de hoek van de beroemdste winkelstraat van Berlijn met de Joachimsthaler Straße werd koffiegeschiedenis geschreven. Eerst door Café des Westens, in het vooroorlogse Berlijn de hotspot van de artistieke bohème, en later door Café Kranzler, een begrip in West-Berlijn, dat als vermeend kunstenaarscafé altijd veel toeristen aantrok die hoopten er beroemde Duitsers te spotten - te zien kregen ze vooral West-Berlijnse omaatjes die er koffiekransjes hielden.

Die tijden zijn voorbij. De rotunda met de rood-witte markiezen bovenop een kledingzaak huisvest nu een filiaal van The Barn, een naam die in Berlijn staat voor hogere koffiekunde. Na het bestellen zoeken we een plekje bij het raam, vanwaar we een fenomenaal uitzicht hebben op de skyline van West-Berlijn en het winkelend publiek. Hier doen de mensen nog steeds waar ze goed in zijn: zien en gezien worden. Daar is in al die tijd niet veel aan veranderd.

Jard & Niels