4 x koffie met traditie in Berlijn

Buchwald Berlijn

 

Café-Konditorei Buchwald (Bartningallee 29)

Buchwald in het Hansaviertel op de grens met Moabit is sinds mensenheugenis de plek voor een typisch Duits genoegen: Kaffee und Kuchen. De ober brengt ons een kannetje koffie en twee flinke stukken taart: Schwarzwälder Kirsch en Baumkuchentorte. Laatstgenoemde, een laagjescake, is de specialiteit van Buchwald. De kleedjes op tafel, de antieke staklok in de hoek en de krakende parketvloer bieden het perfecte decor. Op de een of andere manier vinden we het fijn dat er hier decennia terug al mensen zaten die dezelfde taart aten als wij nu.

 

Café Einstein Stammhaus (Kurfürstenstraße 58)

Voor een vleugje koffiehuis-nostalgie moet je in het Westen zijn. Om precies te zijn bij het moederfiliaal van Café Einstein dat is ondergebracht in een klassieke villa aan de rand van de Tiergarten. De koffie wordt geserveerd op zilveren dienbladen door elegant geklede obers in zwarte vesten en witte schorten.

 

Café Einstein Stammhaus

 

Maar het is een misverstand te denken dat je in een koffiehuis alleen terecht kunt voor een bakkie leut. Jard eet een Bagel met roomkaas en gerookte zalm en Niels een zeer smakelijke Wiener Schnitzel (kleine portie 18€). Wat een genot in zo'n nostalgisch pand. 

Nog een aanrader: Einsteins Apfelstrudel is waarschijnlijk de beste van heel Berlijn.

Café Wintergarten im Literaturhaus (Fasanenstraße 23)

In het Literaturhaus, ook al zo'n oude stadsvilla, bevindt zich eveneens een stijlvol en gezellig café waar het in elk jaargetijde goed toeven is - 's winters in de serre en 's zomers in de tuin. Een oase van rust net om de hoek van de altijd levendige Kurfürstendamm. Het is ook de perfecte plek om je een hele ochtend onder te dompelen in een weekendkrant.

Kranzler-Eck The Barn

 

Kranzler Eck/The Barn (Kurfürstendamm 18)

Op de hoek van Berlijns beroemdste winkelstraat met de Joachimsthaler Straße werd al vroeg koffiegeschiedenis geschreven. Eerst door het Café des Westens, ook bekend als Café Größenwahn, tussen 1898 en 1915 de hotspot van de artistieke bohème in Berlijn, later door Café Kranzler, een begrip in West-Berlijn, dat als vermeend kunstenaarscafé veel toeristen aantrok die hoopten er bekende Duitsers te zullen spotten. Wat ze te zien kregen waren vooral West-Berlijnse omaatjes die er koffiekransjes hielden.

Die tijden zijn geweest. In de karakteristieke rotunda met de rood-witte markiezen zit tegenwoordig een filiaal van The Barn, een naam die in Berlijn staat voor hogere koffiekunde. Na het bestellen vinden we een plekje bij het raam, van waaruit we een fenomenaal uitzicht hebben over de skyline van West-Berlijn en het winkelend publiek. Hier doet men nog altijd waar men goed in is: zien en gezien worden. Dit is in al die jaren niet veranderd.

Jard & Niels