4x Street Art spotten in Berlijn

Otto Weidt

Vergankelijke kunst op huismuren, stations, in portieken en Hinterhöfe. Onmiskenbaar Berlijn. Of je nu gek bent op kritische straatkunst of gewoon op zoek bent naar mooie plaatjes, op de volgende vier plekken kijk je je ogen uit.

 

1 Berlin Mitte: Haus Schwarzenberg

Haus Schwarzenberg is een kleine kunstenaarsenclave die dapper weerstand biedt aan de oprukkende commercie. Bewust wordt op deze binnenplaats het rauwe sfeertje van de jaren negentig bewaard – het contrast met de opgetutte Hackesche Höfe om de hoek kan nauwelijks groter zijn. De afbrokkelende muren zijn bovendien het perfecte decor voor paste-ups, stencils en murals. Bekende internationale Street Art kunstenaars als El Bocho, Lake, Jimmy C en SOBR laten in Haus Schwarzenberg regelmatig hun sporen achter. Neem ook even een kijkje in de Neurotitan Gallery en aangesloten artshop op de eerste verdieping van het achterhuis. Alleen al het met graffiti bezaaide trappenhuis is de moeite waard!

Tip: op de binnenplaats bevindt zich een prachtige kleine tentoonstelling over de stille held Otto Weidt, een Duitser die de moed had om met de verdiensten van zijn bezem- en borstelfabriek zijn Joodse medemensen te helpen. Naast de ingang vind je zijn afbeelding.

Mauerpark street art

2 Berlin Prenzlauer Berg: Mauerpark

Sinds de Muur heeft Berlijn een enorme aantrekkingskracht op straatkunstenaars. Want hoewel volledig op Oost-Duits grondgebied kon niet worden verhinderd dat de “antifascistische beschermingsmuur” aan de Westkant door rebelse burgers in een kilometerslange kunstgalerij werd getransformeerd.

In het Mauerpark staat nog een origineel restant van de zogeheten Hinterlandmauer, de 'tweede' muur aan de Oostkant die vroeger ongerept bleef. Nu worden hier dagelijks nieuwe graffiti gefabriceerd. In dit geval volkomen legaal. Je kunt ze live aan het werk zien: amateurs en echte Profis. Onvoorstelbaar dat dit ooit zwaar bewaakt gebied is geweest.

Nog een tip: bezoek op zondag de vlooienmarkt in het Mauerpark. Misschien nog wel interessanter dan de snuisterijen is het randgebeuren eromheen: je waant je hier op een festivalterrein. Rond een uur of drie 's middags begint de ongeëvenaarde Bearpit karaokeshow waar iedereen zijn of haar zangkunsten mag vertonen. Talent of niet, applaus verzekerd.

Bülowstraße street art

 

3 Berlin Schöneberg: Bülowstraße

De Bülowstraße is de plek om Street Art te spotten in het westen van Berlijn. Middelpunt is het huis op nummer 7 dat 's werelds eerste en enige urban art museum Urban Nation huisvest. De façade van het museum wordt regelmatig aan een make-over onderworpen en dat levert telkens weer mooie plaatjes op die ook de ietwat verfomfaaide buurt een opkikker geven. Maar Street Art in een museum, is dat geen tegenstrijdigheid? Verliest de kunst hierdoor niet haar rebelse karakter? Oordeel zelf...

RAW terrein street art Urban nation

4 Berlin Friedrichshain: Kino Intimes, RAW-Gelände

De buitenmuur van de knusse buurtbioscoop Intimes is een van Friedrichshains Street Art hotspots – door kenners ook wel Wall of Fame genoemd. Het is een gekrioel van jewelste: vaak zijn het hele gesprekken tussen 'grote' en 'kleine' kunstenaars die hun onvrede uiten over de vertrutting van wijken, de wapenlobby, genderongelijkheid, of wat ze verder nog op hun hart hebben.

Op loopafstand is het RAW-Gelände de volgende broedplaats van straatkunstenaars.Vanaf Kino Intimes loop je door de levendige Simon-Dachstrasse rechtstreeks het terrein op. Een van de blikvangers is de galerie Urban Spree. Naast muurschilderingen kom je hier ook interessante 3D-kunst (ook wel installatie-kunst genoemd) tegen: een uit metaal geslagen toekan of een telefooncel omgetoverd tot minidisco, wees nieuwsgierig en laat je verrassen!

Zoals je merkt, een Berlijn zonder Street Art zit er gewoon niet in. En dat is ook helemaal goed zo. In DDR-tijden hadden andersdenkenden geen kans om vrij hun mening te uiten, iets wat nu met volle teugen wordt ingehaald. En dat herinnert ons af en toe ook weer even aan de vanzelfsprekendheid waarmee wij met dit mensenrecht omgaan. Tegelijkertijd krijgen wij er een creatief en levendig straatbeeld gratis bij. Geniet ervan!

Nieuwsgierig geworden? Ga mee met onze Kunst & Kiez-fietstocht. Reserveren kan hier.
 

Jard & Niels