8 ambassades in Berlijn die je gezien moet hebben

Nederlandse Ambassade Berlijn

 

Bij een hoofdstad horen ambassades. Hoe groter het land, hoe meer ambassades. En in het geval van Berlijn geldt: dit was ook de hoofdstad van het andere Duitsland! Interessante gebouwen genoeg dus voor een mooie fotoreportage. Bij deze acht ambassades die je bij een bezoek in Berlijn gezien moet hebben (en wie wil, kan zich bij ons aanmelden voor een heuse ambassade-fietstour!):

 

Nederland

Jawel, we kunnen trots zijn op ons opvallende gebouw aan de Spree nabij de Alexanderplatz! De niederländische Botschaft is ontworpen door onze Rotterdamse star architect Rem Koolhaas en kreeg in het verleden veel aandacht vanwege haar karakteristieke, futuristische uitstraling. Koningin Beatrix opende de ambassade in 2004. Vanaf de oever van de Spree loopt een zichtlijn door het gebouw naar de Fernsehturm. Een kleine ode van Koolhaas aan Berlijns geliefdste herkenningspunt! Wettelijk is bepaald dat dit uitzicht niet mag worden belemmerd door de bouw van nieuwe gebouwen in de zichtlijn.

 

China

Nog wat verder naar het oosten, vlakbij station Jannowitzbrücke, bevindt zich de gigantische blokkendoos van de Volksrepubliek China. Indrukwekkend groot is dit gebouw, bestaand uit afwijzend, spiegelend glas dat bezoekers en passanten een gevoel van nietigheid geeft.

 

Tsjechië

Je houdt ervan of niet, en ja, mij bevalt het wel: brutalisme. De vroegere tsjechoslowaakse ambassade in Mitte is tegenwoordig de ambassade van Tsjechië en bestaat uit het beroemde jaren zeventig beton dat je op veel plekken in de vroegere DDR vindt. Deze bouwstijl staat dan ook bekend als `Ostmoderne`. Het UFO-achtige ambassadegebouw werd tussen 1974 en 1978 gebouwd.

 

Rusland

Je ziet hem niet, maar hij is er wel: de imposante ambassade van Rusland, vroeger de Sovjetunie, langs de koninklijke laan Unter den Linden vlakbij de Brandenburger Tor. Het is vrij eenvoudig er gewoon langs te lopen zonder hem op te merken, omdat het indrukwekkende gebouw, waarvan de oorsprong tot 1837 teruggaat, achter bomen verscholen gaat. Goed opletten dus!

 

Zwitserland

De Zwitsers hebben het mooi voor elkaar: hun ambassade ligt op enkele tientalle meter afstand van het Bundeskanzleramt in het voormalige Alsenviertel; een wijk, die tijdens de Tweede Wereldooorlog verwoest werd, maar waar zich vroeger veel meer ambassades bevonden. De relatief eenvoudige bouw van de Zwitserse ambassade staat bijna eenzaam in de regeringswijk, en houdt dapper haar rood-witte vlag hoog.

Ambassade Mexico Berlijn

 

Noord-Korea

And now to something completely different: ook Noord-Korea heeft een ambassade in Berlijn, natuurlijk nog een overblijfsel uit de DDR-tijd. Het extreem geïsoleerde land had de afgelopen jaren financiële problemen en verhuurde daarom een deel van haar ambassade-complex aan een ondernemer die er een…. hostel van maakte. De Berlijnse stadsregering was echter not amused en heeft het hostel laten sluiten. Gelukkig, backpackers kunnen nu niet meer worden bespioneerd….

 

Mexico

Lekker strak bij de eerste aanblik, eenvoudig en toch stijlvol: de Mexicaanse ambassade in het westen van Berlijn. Het werd ontworpen door Teodoro González, die zich eveneens door het brutalisme liet inspireren en die tot aan zijn dood in 2016 als de Mexicaanse Le Corbusier gold. Veel beton. Een indrukwekkend gebouw.

Qatar

Jawel, u bevindt zich nog steeds in de Duitse hoofstad, hoewel bezoekers in de Teplitzer Straße in Grunewald misschien het gevoel krijgen in een Arabische wereld beland te zijn. De ambassade van Qatar straalt met haar toren en kantelen daadwerkelijk iets exotisch uit. Ontworpen is het gebouw door de Brit John Bonnington en in gebruik is het sinds 2004.

Saudi-Arabië

We blijven nog even in oosterse sferen: ook de ambassade van Saudi-Arabië heeft met haar ronde vorm en haar pui uit glas en metaal een bijzondere uitstraling. De ambassade werd in 2008 geopend en bevindt zich in Tiergarten, de traditionele ambassadewijk van Berlijn.

Jeroen

 

Zin gekregen in wat diplomaten-bouwwerken? Laat het ons weten en wij fietsen met jou langs deze curieuze ambassades!