Berlijnse buurten (1) - Mitte

 

Het stadsdeel Mitte kent iedereen die in Berlijn is geweest. Het is de wijk met bezienswaardigheden zoals de Alexanderplatz, het Museumeiland en de Brandenburger Tor. Eigenlijk is het de historische en politieke kern van de stad en toch ook nog zoveel meer.

 

Silicon Allee

Rondom de Rosenthaler Platz bijvoorbeeld bevindt zich mijn `Kiez` (buurtje). Hier hoort ook de Torstraße bij, die onderhand ook wel `Silicon Allee` genoemd wordt, omdat hier het online taalcentrum Babbel en ook Zalando ontstaan zijn. Hoewel de straat zich tot een van de hotspots voor expats ontwikkeld heeft, is het voor mij nog steeds een van de lelijkste van de stad. Hoe dan ook, deze hoek van Mitte barst van de interessante boetiekjes, eettentjes en kleine galerietjes – en is daarnaast ook zelf een galerij geworden voor street art.

 

Verscholen hofjes en sporen van het verleden

Mitte zit vol met contrasten en verborgen binnenhofjes om te relaxen. Voor kinderen zijn er midden in de stad zelfs plekken, waar ze  miniatuurlandschappen kunnen knutselen. Tegelijkertijd hebben hier ook verschrikkelijk geweldadige gebeurtenissen plaatsgevonden, die 75 jaar later nog altijd hun sporen nalaten. Wie geïnteresseerd is in deze geschiedenis hoeft niet lang te zoeken. Ook op culturele plekken zoals het Museumeiland zijn de oorlogssporen nog goed zichtbaar.

 

Andere tijden

De enige echte resten uit de Middeleeuwen vind je verborgen in de buurt van een typische 6-baans autoweg uit het naoorlogse Berlijn. Bijzonder als je bedenkt dat deze overblijfselen 150 jaar geschiedenis én stadsplanning hebben overleefd.

Nog geen vijf minuten verderop kom je  een ander tijdperk tegen dat ten onder is gegaan: de socialistische Karl-Marx-Allee. Het nagenoeg onveranderde straatbeeld wordt vaak als decor in films gebruikt. Het is een tijdperk waarin de kinderjaren gewaardeerd en geromantiseerd werden, maar waarin kinderen ook in een uniform gestoken werden. Het is ergens wel ironisch dat juist hier momenteel een film wordt getoond over een anarchistische kangoeroe.

 

Haus der Statistik

Het is ook een plek met een 'uniforme' uitstraling, waar momenteel een van de interessantste urbane experimenten in Europa gaande is: het Haus der Statistik, dat lange tijd leegstond, en nu met verschillende alternatieve bedrijfs- en woonprojecten gevuld wordt.

De wijk Mitte is kortom veelzijdig, contrastrijk en zoveel meer dan alleen een toeristentrekpleister. Het is ook nog steeds een "zu Hause".

 

Björn