Berliner Currywurst, de enige echte!

Konnopke curryworst

Rara, wat ben ik? Je vindt me op praktisch elke straathoek in Berlijn en ik vlieg meer dan 70 miljoen keer per jaar over de toonbank... Uiteraard, een curryworst. De pittige snack werd precies 70 jaar geleden in Berlijn uitgevonden en heeft sindsdien de wereld veroverd.

 

De uitvinding van de curryworst

Volgens de legende is de currywurst bij toeval ontstaan. Het was de 36-jarige Herta Heuwer uit het Oost-Pruisische Koningsbergen, thans Kaliningrad, die op 4 september 1949 in haar snackbar in het naoorlogse West-Berlijn uit verveling wat tomatenpuree met Worcestershiresaus en currykruiden mengde en dit over een in stukken gesneden worst goot. Hoewel uit nood geboren, viel het nieuwe recept direct in de smaak bij zowel de bouwlieden die hun verwoeste stad aan het herbouwen waren als bij de geallieerde bezetters. De imbisshoudster patententeerde haar vondst en zo werd Berlijn officieel de bakermat van wat nu een nationaal gerecht is - Hamburg en het Ruhrgebied beweren dat zij eerder waren, maar dit terzijde.

Curry Baude

Curryworst is cult

In Duitsland is de curryworst meer een icoon dan de frikandel in Nederland. Toegegeven, zowel optisch als qua smaak is er weinig verschil. Ze zijn allebei gemaakt van hetzelfde ondefinieerbare vlees. Maar de smaak zegt niet alles.

De 'romantiek' van het tafereel is minstens zo belangrijk als de worst zelf en is in de loop der jaren behoorlijk gecultiveerd. 's Lands beroemdste zanger, Herbert Grönemeyer, wijdde er een heel lied aan: Kommste vonne Schicht/Wat schönret gibt et nich'/Als wie Currywurst. Een curryworst eet je bij voorkeur staand aan een tafeltje, zoals de overwerkte rechercheurs uit de eeuwige Krimi Tatort aan het einde van de aflevering. De moord is opgelost. Voor even is de wereld in orde.

Currywurst mit Pommes

Met of zonder

‘Mit oder ohne Darm?’ die keuze moet je maken als je in Berlijn een curryworst bestelt. Vanwege een gebrek aan vakensdarmen raakte in de naoorlogse periode de variant zonder darm in zwang. Tot op de dag van vandaag wordt de worst bij Konnopke, in het vroegere Oost-Berlijn, zonder darm gegeten. Bij Curry Baude in de wijk Wedding, voorheen West, bij voorkeur met. 

Delicatesse voor iedereen

Een curryworst eten kan op elk moment van de dag en je kunt het zo sjiek maken als je wilt. In Wedding schuiven de eerste nachtwerkers om zes uur 's ochtends aan voor een ontbijt, als bij Curry 36 in Kreuzberg, een andere curryworst-autoriteit in Berlijn, de laatste nachtbrakers net vertrokken zijn. Op de wekelijkse markt aan de Kollwitzplatz en bij Bier's Kudamm 195 wordt de alledaagse snack verheven tot delicatesse door er een glaasje champagne bij te nippen. Hoe groot de verschillen ook zijn, de curryworst verenigt Berlijn.  

Eet je geen vlees? Curry 36 en Konnopke bieden ook een vegane curryworst aan.

ps. wil je tijdens jouw fietstocht met ons een van de bovenstaande curryworstkraampjes uitproberen? Laat het ons weten!

 

Niels