Berliner Currywurst, de enige echte!

Konnopke curryworst

Rara, wat ben ik? Je vindt me op praktisch elke straathoek in Berlijn en ik vlieg meer dan 70 miljoen keer per jaar over de toonbank... Uiteraard, een curryworst. De pittige snack werd precies 70 jaar geleden in Berlijn uitgevonden en heeft sindsdien de wereld veroverd.

 

De uitvinding van de curryworst

Als we de legende mogen geloven is de curryworst bij toeval ontstaan. Het is 4 september 1949. Herta Heuwer staat in haar Imbiss in West-Berlijn en mengt uit verveling wat tomatenpuree met Worcestersaus en currykruiden en giet dit over een gesneden worst. De snackbareigenaresse merkt al gauw dat ze goud in handen heeft en vraagt patent aan. Berlijn is dus officieel de geboorteplaats van de Currywurst - al is dat in Hamburg en het Ruhrgebied zeer omstreden.

Curry Baude

Curryworst is cult

In Duitsland is de curryworst meer een icoon dan de frikandel in Nederland. Toegegeven, zowel optisch als qua smaak is er niet zo veel verschil. Ze zijn allebei gemaakt van hetzelfde ondefinieerbare vlees. Maar de smaak zegt niet alles.

De 'romantiek' van het tafereel is minstens zo belangrijk als de worst zelf en is in de loop der jaren behoorlijk gecultiveerd. 's Lands beroemdste zanger, Herbert Grönemeyer, wijdde er ooit een heel nummer aan: kommse vonne schicht/wat schönret gibt et nich/als wie currywurst.

Of neem de eeuwige Krimi Tatort: aan het einde van de aflevering, als de moord is opgelost, eten de twee overwerkte Kommissare staand aan een tafeltje hun welverdiende curryworst. Voor even is de wereld in orde.

Currywurst mit Pommes

Met of zonder

‘Mit oder ohne Darm?’ die keuze moet je maken als je in Berlijn een curryworst bestelt. Vanwege een gebrek aan vakensdarmen raakte in de naoorlogse periode de variant zonder darm in zwang. Tot op de dag van vandaag wordt de worst bij Konnopke, in het vroegere Oost-Berlijn, zonder darm gegeten. Bij Curry Baude in de wijk Wedding, voorheen West, bij voorkeur met. 

Delicatesse voor iedereen

Een curryworst eten kan op elk moment van de dag en je kunt het zo sjiek maken als je wilt. In Wedding schuiven de arbeiders om zes uur 's ochtends aan voor het ontbijt, terwijl bij Curry 36 in Kreuzberg, een andere curryworst-autoriteit in Berlijn, de laatste nachtbrakers net vertrokken zijn. Op de wekelijkse markt aan de Kollwitzplatz en bij Bier's Kudamm 195 wordt de alledaagse snack verheven tot echte delicatesse. Hoe groot de verschillen ook zijn, de curryworst verenigt Berlijn.  

Eet je geen vlees? Curry 36 en Konnopke bieden ook een vegane curryworst aan.

ps. wil je tijdens jouw fietstocht met ons een van de bovenstaande curryworstkraampjes uitproberen? Laat het ons weten!

 

Niels