De enige échte televisietoren in Berlijn

Fernsehturm Müggelberge

Dus jij denkt dat je weet waar de televisietoren in Berlijn staat? Ja? Da`s toch lekker gemakkelijk, we hebben het toch over die asperge op de Alexanderplatz? Het hoogste gebouw van Duitsland? Bij instagrammers bekend onder #thattoweragain?

Tja.

Het is niet de oorspronkelijke televisietoren.

Aan de rand van Berlijn, verstopt in een bos, op een plek waar je eigenlijk alleen maar te voet naartoe kunt, staat, verscholen tussen het groen, een eigenaardige toren. Hij is een beetje te dik, er staat een hek omheen, en hij lijkt wel te zijn ingekort. De ongeveer dertig meter hoge toren hier in het bos is niet toegankelijk voor het publiek, maar wordt wel gebruikt door de Deutsche Telekom. En inderdaad, dit is hem dan.

Echt.

De Berlijnse televisietoren!

Uitzicht Müggelberge

Okay, ik dik het nu een héél klein beetje aan. Maar op deze plek planden in de jaren vijftig de autoriteiten van de toen nog jonge DDR daadwerkelijk een televisietoren, oftewel een zendmast voor Oost-Berlijn, de hoofdstad van de DDR. De locatie leek ideaal: relatief dichtbij de dichtbevolkte wijken, en vooral: gelegen op één van de hoogste heuvels van de stad, de Müggelberge, ongeveer 106 meter boven zeeniveau.

De Oost-Duitse autoriteiten twijfelden niet lang, und los ging`s: in 1955 stond er al een aardig stukje toren.

Maar toen.

Bedacht opeens iemand iets.

Het is haast niet te geloven, maar toch echt waar: vlakbij de zich in aanbouw bevindende toren bevond zich een, ahem, nou ja…..

Obstakel.

Een vliegveld.

Fernsehturm Alexanderplatz

Heel erg suf natuurlijk, maar niet te ontkennen: op slechts acht kilometer afstand van de televisietoren bevond zich Flughafen Berlin-Schönefeld, het belangrijkste vliegveld van de DDR. En hoewel er in de jaren vijftig nog niet al te veel gevlogen werd, was het de autoriteiten natuurlijk wel duidelijk, dat het geen goed plan was, om een enorme televisietoren in de aanvliegroutes van een internationaal vliegveld te bouwen.

Zo snel als de bouw begon, zo snel hield hij ook weer op. En de toren-in-aanbouw? Hij werd niet compleet vergeten. Het reeds gebouwde deel bleef staan, en dient sindsdien ook met haar veel lagere hoogte als zendmast.

Nou ja, één voordeel heeft de mislukte bouwactie: nadat hier een televisietoren van oorspronkelijk 130 meter hoogte gepland was, werd in 1969 de véél hogere en spectaculairdere huidige televisietoren geopend. Met 368 meter is dit het hoogste gebouw van Duitsland. Zeker een bezoek waard! Enneh, mocht je boven in het restaurant van de Fernsehturm staan en van het uitzicht genieten, kijk dan eens richting het zuidoosten van de stad. Ja, daar hééél in de verte zie je bomen, bos, heuvels. Daar ergens staat hij. De echte televisietoren….

Adres:

Müggelheimer Damm, 12559 Berlin

 

Jeroen