Even voorstellen... Alex

Alex gids

Alex is een rot in het vak. Sinds jaren is hij gepassioneerd gids in Berlijn en in 2015 was hij het die met het idee kwam een gidseninitiatief op te richten. En hier zitten we nu. Met een prachtige website en een Hartje Berlijn blog. Tijd om Alex beter te leren kennen...

Om te beginnen: hoe ben jij eigenlijk in Berlijn terecht gekomen?

“Voor de val van de Muur gingen kennissen al om te feesten en na de val nog meer. Begin jaren negentig waren veel studiegenoten van de universiteit Münster in Berlijn. Ik was hier toen al bezig met het organiseren van events en reisde veel op en neer maar woonde nog in Münster. 12 jaar geleden ben ik definitief naar Berlijn verhuisd. Tegenwoordig ben ik in Münster te gast in plaats van in Berlijn.”

In welke wijk woon je?

“In Schöneberg. Hier heb je het West-Berlijnse verhaal: het is minder wild dan het oosten maar toch een beetje kinky. Het was (en is nog steeds een beetje) een culturele club. Nick Cave, David Bowie, Iggy Pop, dat gevoel. Daarnaast is het tegenwoordig meer de geiten-wollen-sokken, alternatieve scene; burgerlijk maar niet bekakt. Schöneberg is een Kiez met karakter, met mooie oude huizen waar vroeger rijkelui woonden. Je hebt hier een goede levenskwaliteit en het is niet zo pretentieus als sommige Oost-Berlijnse buurten.”

Wat moet je gezien hebben in jouw buurt en waar kom je zelf graag, met andere woorden, heb je nog insider tips?

“Zelf vind ik hier de joodse herdenkingsplekken erg interessant aan de Bayerischer Platz. Ik ga ook graag naar de Winterfeldtmarkt: traditioneel, alternatief en knus. Bovendien woon ik op de Rote Insel (een voormalige arbeiderswijk) en van hieruit kom je snel naar prachtige plekken zoals het Tempelhofer Feld, vroeger een vliegveld, nu een vrije ruimte voor iedereen, een groot park eigenlijk.”

Je hebt een Nederlandse moeder en een Duitse vader. Wat betekent dit voor jou?

“Mijn Nederlandse opa werkte op een handelsvloot tussen Rotterdam en Jakarta, mijn moeder is in Batavia geboren en in Nederland in de buurt van Alkmaar opgegroeid. Mijn Duitse vader is in de buurt van het eiland Usedom geboren, dat nu gedeeltelijk bij Polen hoort. Met zijn ouders verhuisde hij tijdens de oorlog naar Berlijn. Hij is gedoopt in de toen nog niet beschadigde Gedächtniskirche, toen hij 2 jaar oud was. Het zware bombardement in november 1943 heeft mijn vader daar meegemaakt. Aan de Savignyplatz beleefde hij het einde van de oorlog. Die beelden heeft hij nog steeds in zijn hoofd. In de jaren ´50 vertrok de familie naar het Roergebied waar meer werk was, hier ben ik ook geboren. Door deze verhalen zit die combi van de Nederlandse en Berlijnse geschiedenis dus in mij.” 

Als je maar drie woorden zou hebben om jezelf te beschrijven, welke zouden dat zijn?

“Mensenvriend, ik oordeel niet snel, veelzijdig geïnteresseerd, pff moeilijk, ik weet niet of we dit erin moeten zetten.”

Ok, volgende vraag: hoe ben je eigenlijk gids geworden?

“Het was niet het plan, maar het is een groot deel van mijn leven geworden. Het begon eigenlijk zo: een latere gids-collega van me stond met een groot bord 'gidsen gezocht' op straat, toen raakten we aan de praat en van het een kwam het ander. Ik heb (in Münster) communicatie, psychologie en Nederlands gestudeerd, me 10 jaar met cultuur bezig gehouden, ook doordat ik als tourmanager steeds 2 maanden tussendoor vrij had. De entertainmentbranche zit in mijn bloed. Ik noem het ook wel eens edutainment, wat wij doen. Ik zie ons eigenlijk als kunstenaars en als verhalenvertellers. Dit werk wordt weliswaar onderbetaald, maar ik zie het niet als een ondergewaardeerd beroep.”

Want...

“Berlijn, geschiedenis, mensen een gevoel voor het grotere geheel geven... De geschiedenis is ook door mijn achtergrond een deel van mijn leven. Duits & geschiedenis leraar zou ook een optie zijn geweest. En ik leer zelf ook veel, van Oost-Duitsers bijvoorbeeld, die uitwisseling vind ik leuk en erg belangrijk.”

Alex2

“Daarnaast houd ik van fietsen, ook omdat het ecologisch is. Het klimaat, de droogte op de wereld, bosbranden, noem maar op, dat soort dingen houden mij wel bezig. Ik vlieg zelf ook bijna niet. Sommige mensen in mijn vriendenkring vliegen de halve wereld rond, ik vind het belangrijk dat hier bewust over nagedacht wordt. Zonder te willen zeggen dat dit helemaal niet mag, ik doe zelf ook graag stedentrips in Europa, maar dan graag met de trein bijvoorbeeld.”

Waar ben je absoluut allergisch voor tijdens rondleidingen?

“Als ik een tussendoor een grapje maak en dan weer serieus ben luisteren mensen niet altijd. Als ik dan een heel belangrijk punt wil maken, vind ik dat lastig (lacht een beetje). Ik merk overigens geen verschil bij rondleidingen met Nederlandse of Duitse groepen, ik heb twee harten en snap het allebei.”

Doe je nog andere leuke dingen naast het gidsen?

“In m'n vrije tijd fiets ik graag lange tochten door 't groen. Met de S-baan ben je zo buiten de stad. En cultuur snuiven, in het bijzonder muziek en schilderkunst doe ik graag.”

Wat wij nog niet wisten: Alex heeft een fascinatie voor 15e eeuwse schilders zoals Rogier van der Weyden. Oude Hollandse meesters interesseren hem enorm en bovendien is hij groot muziekfan: Pop-muziek, Klassiek, Opera, Iron Maiden, Herman van Veen (Alex is al 30 jaar groot fan!) En natuurlijk horen ook Udo Lindenberg en Patty Smith erbij - dat zijn mijn West-Duitse roots.”

Wat is voor jou het bijzondere aan Hartje Berlijn?

"We zijn experts qua inhoud, hebben een Duits-Nederlandse blik, we nemen Berlijn als symbool voor een kijk op Europa. Het gevoelige, gepassioneerde, leidenschaftliche... ik vind Leidenschaft een beter woord. Zonder dat ik wil zeggen dat anderen dat niet hebben natuurlijk. Persoonlijke tours en zeer gevarieerde combinaties vind ik bijzonder bij ons hartjes."

Is er iets wat mensen moeten ervaren als ze in Berlijn zijn? Heb jij een Lievelingsplek?

"Mijn mooie huisje hier midden in Schöneberg! Berlijn is voor mij 30 procent groen en 10 procent blauw: op de fiets is mijn lievelingsplek. Studentenstad Münster is ook een van mijn lievelingsplekken en heeft veel groen, maar in Berlijn heb je alles: het New York-gevoel, natuur direct om de hoek, of dorpsgevoel, wat je maar wilt. Het coole is dat alles kan, alles is er, wereldberoemde musea, kunstenaars zijn hier. Die mogelijkheden, je kan maar je hoeft niet, dat is culturele vrijheid voor mij."

Dit Interview werd gevoerd door: Jard