Hartje Berlijn - Fietsroute langs de Spree

Fietsen langs de Spree

Dickes B, oben an der Spree

Im Sommer tust du gut, im Winter tut's weh (Song: Seeed – Dickes B)

Vanuit het ongerepte Spreewald stroomt de Spree kalmpjes richting Berlijn. Eenmaal in de stad is een frisse duik niet meer aan te raden. Door de hevige regenbuien die in onze streken steeds vaker voorkomen, hebben de riolen het zwaar te verduren. Shit happens. Hoe dan ook, de Spree is een levensader voor de stad. Wonen en werken aan het water is populairder dan ooit en de bouwwoede heeft flink toegeslagen, maar gelukkig niet overal. Hier en daar zijn er nog plekjes waar je nog heerlijk kunt lummelen.

Het einde van de wereld

Tijdens deze fietstour is de Spree onze wegwijzer. Het is moeilijk voor te stellen dat de rivier tijdens de Koude Oorlog een zwaarbewaakte grensrivier was. Een tentoonstelling in het zogenaamde Tränenpalast herinnert aan deze donkere periode. Hier namen de Oost-Duitsers afscheid van hun dierbaren die wel op de trein naar het Westen mochten stappen. Vermoedelijk vloeiden er nergens zoveel tranen als in dit grensstation.

Charite1

 

 

Architectuur van toen en nu

Vanaf hier fietsen we naar het oudste academisch ziekenhuis van Berlijn. Het wat verscholen binnenterrein van de Charité is een stille oase om de hoek van de drukke Friedrichstraße. De rode bakstenen komen ons Nederlanders bekend voor, ook in Berlijn hebben ze een lange traditie. Wij slingeren ontspannen tussen de statige Gründerzeit-panden door en komen uit bij het hypermoderne Hauptbahnhof. Voor het eerst in haar geschiedenis beschikt de stad over een centraal station waarvandaan treinen in alle windrichtingen vertrekken. Alleen waar is hier het centrum? Om de leegte tussen Oost en West op te vullen ontstaat achter het station momenteel een geheel nieuwe wijk genaamd Europa City. De droom van elke businessman-vrouw.

 

Kanzleramt

Het torentje van Berlijn

We laten het station rechts liggen en nemen het fietspad naar beneden dat direct langs de Spree loopt. Weidsheid, groen en water. Als fietser heb je hier vrij baan. Zijn we nog wel in Berlijn?

Jazeker, links aan de overkant zien we het Bundeskanzleramt. Het `torentje´ van Angela Merkel is maar liefst acht keer zo groot als het Witte Huis en benadrukt de centrale rol die de Bondskanselier speelt in de Duitse (en Europese?) politiek. En toch blijkt het in de praktijk te klein voor de ruim 700 mensen die er werken.

 

Schoonzicht

Tijd voor een verfrissing? Dit kan in de Biergarten Zollpackhof. Onder de oeroude kastanjeboom genieten wij van onze hapjes en drankjes.

Weer op de fiets gestapt zien wij uit het groen van de Tiergarten de beroemde Gouden Engel ofwel Siegessäule opduiken. Voordat wij haar bezoeken stoppen we nog even bij de ambtswoning van het Duitse staatshoofd, het vroeg-classisistische paleisje Bellevue. Guten Tag, Herr Bundespräsident. Als het gras maar gemaaid is.

 

Goldelse Spree

Bloed en ijzer

Tegenover de Engel laten wij ons nog even afleiden door het standbeeld van Otto von Bismarck, de 'ijzeren kanselier'. Niet door polderen, maar met bloed en ijzer, dacht hij, kon het grote vraagstuk van zijn tijd, de Duitse eenwording, worden opgelost. Na drie gewonnen oorlogen werd in 1871 het Duitse keizerrijk opgericht. Ter herinnering werd de Siegessäule gebouwd.

Wij fietsen verder door de 210 ha grote Tiergarten langs heldhaftige beelden en romantische theehuizen. Het Central Park van Berlijn, ooit jachtgebied van de vorsten, nu idyllische landschapstuin en onderdeel van de groene long van de stad, is wat ons betreft absoluut een van de hoogtepunten van Berlijn.

De Tiergarten uitkomend fietsen we natuurlijk even onder de Brandenburger Tor door. Een verplicht nummer? Ja. Maar toch blijft het bijzonder, vooral 's avonds laat als de toeristenmassa's van de Pariser Platz verdwenen zijn.

 

Pootjebaden in de Spree

Via de koninklijke laan Unter den Linden bereiken we uiteindelijk het herbouwde Stadtschloss, het voormalige winterverblijf van de Pruisische koning en de Duitse keizer... Een burgerinitiatief stelt voor om het zijkanaal van de Spree dat hier verloopt met waterplantjes en kiezels te zuiveren, zodat er in de toekomst weer in de stad gezwommen kan worden. Pootjebaden tussen UNESCO-werelderfgoed, wat een belevenis moet dat zijn.

Niels & Jard