Rummelsburger Bucht – de laatste vrije ruimte van Berlijn?

Rummelsburg piraten

Stadspiraten

 

Steeds wanneer je denkt, Berlijn is volledig veryuppt, vinden een paar vrijbuiters toch weer een gekke onverwachte plek om zich uit te leven. De Rummelsburger Bucht, een inham van de Spree niet ver van station Ostkreuz, is zo'n vrijhaven. Fietsend langs de verwilderde oevers komen de felgekleurde bootjes en zelf geknutselde vloten je vrolijk en rebels tegemoet. Ze lijken te roepen: "Wij blijven hier!" "Wij nemen wat van ons is en van iedereen hoort te zijn!" Het water blijkt een goed heenkomen voor wie op het vasteland geen plaats meer vindt.

Woonboot Berlijn

Freiraum of pretpark?

 

Nog roepen ze, maar de vraag is voor hoelang nog? Voor de braakliggende westoever van de Rummelsburger Bucht bestaan vergevorderde plannen om woningen, hotels en zelfs een pretpark met zeeaquarium te bouwen. Het gemeentebestuur heeft de vergunningen al verleend en de hijskranen draaien op volle toeren. De dagen van de woonbootjes, de naastgelegen Biergarten Rummels Bucht en het door de gemeente gedoogde tentenkamp voor daklozen lijken geteld. Veel Berlijners zien in de nieuwbouwplannen het zoveelste bewijs van de veelbesproken gentrificatie, oftewel veryupping van hun stad.

Alt-Stralau

Zonsondergang met Späti-biertje

 

Toch is de laatste kreet er nog niet uit en wie weet houden de piraten hun boot stijf...

Hoe het ook mag aflopen, geniet van deze prachtige plek zolang het nog kan: koop vooraf een biertje bij een Späti (die beroemde en beruchte avondwinkeltjes in Berlijn), cruise wat langs het water en plof neer in een van de bijna dromerige baaitjes aan de Paul-und-Paula-Ufer en laat de sfeer van de urbane zonsondergang en de vredig dobberende woonbootjes over je heen komen...

Met de fiets de Rummelsburger Bucht en meer van dit soort plekken ontdekken? Vraag dan naar onze vrije ruimtes fietstour.

 

Jard & Niels