Typisch Berlijn: Het Dong-Xuan-Center

Dong Xuan 1

 

Een Vietnamese enclave

Om er te komen leggen we een odyssee af door een labyrint van Plattenbauten. Bij de ingang getuigen enkele stoffige gebouwen nog van de tijd dat hier de grootste grafietfabriek van de DDR stond. Plotseling staan we op de bedrijvige parkeerplaats van het Dong-Xuan-Center, een Vietnamese enclave midden in de Oost-Berlijnse wijk Lichtenberg.

Voor ons zien we vier helwitte loodsen, elk voorzien van een nummer. Op goed geluk stappen wij Halle zwei binnen en worden bijna overweldigd door de hoeveelheden prullaria die ons tegemoet komen. Daarnaast wisselen kapsalons, tattooshops, nagelstudio's en supermarktjes elkaar af. Nadat wij een aantal loodsen afgestruind hebben belanden we op het terras van een van de authentieke Vietnamese restaurants.

Wij bestellen het nationale gerecht: Pho soep met noedels, reepjes rundvlees, koriander en anijs. Als toetje drinken we ijskoffie met mierzoete koffiemelk. Buiten op het terras is het een drukte van belang. We genieten van het geroezemoes en de verscheidenheid aan bezoekers. Om ons heen Vietnamese families die bijkletsen, een oudere man die in alle rust zijn biertje drinkt en internationale bezoekers die zich laten rondleiden over het terrein.

Dong Xuan eten

 

Voor en na de Wende

De meeste Vietnamezen kwamen tijdens de Koude Oorlog als gastarbeiders naar de DDR. Ze zouden maximaal vijf jaar blijven en dan weer terugkeren naar hun vaderland. Het liep anders. De ondergang van de DDR en de industrie betekende ook het einde van de arbeidsmigratie uit de socialistische broederlanden. De Vietnamezen die na de Wende nog in Duitsland waren stonden ineens op straat en kregen van de Duitse regering een vertrekpremie van 3.000 DM aangeboden. Sommigen bleven echter en probeerden het hoofd boven water te houden met een bloemenwinkel, kiosk of Vietnamees restaurant.

Het Dong-Xuan-Center (vernoemd naar de Đồng-Xuân-Markt in Hanoi) begon als groothandel voor de Vietnamese community in Berlijn, maar is die niche intussen ontgroeid. Vietnamees eten is niet meer weg te denken uit het culinaire landschap van de Duitse hoofdstad. Of je nou komt voor een goed Vietnamees gerecht, een staaltje DDR, of een plastic waterpistool, het Dong Xuan Center is een bezoek waard.

 

Info

Adres: Herzbergstraße 128-139, 10365 Berlijn

openingstijden: ma.-zo.: 10:00-20:00 uur, di. gesloten.

 

Jard & Niels