Berliner Mauerweg (3) - Checkpoint Charlie wordt heringericht

Checkpoint Charlie

Wil je een geheimpje horen? Wij van Hartje Berlijn hebben een - op zijn zachst gezegd - nogal moeizame relatie met Checkpoint Charlie. Want tsja, laten we eerlijk zijn: zoals het gebied rondom de voormalige grensovergang er momenteel uitziet, heeft het vooral iets van een ongeorganiseerd Disneyland. Het probleem voor ons als stadsgidsen is echter: wanneer we niét naar Checkpoint Charlie gaan, wordt ons dat soms niet in dank afgenomen….:-)…..

 

Brandpunt van de Koude Oorlog

Waarschijnlijk komen we er over een paar jaar allemaal liever dan nu. Dat Checkpoint Charlie een historisch eenmalige plek is, is duidelijk. Hier stonden vanaf augustus 1961 Amerikaanse en Sovjet-soldaten tegenover elkaar. Meer symboliek ging niet, tijdens de Koude Oorlog: aan de ene kant vertegenwoordigers van het kapitalisme, aan de andere kant vertegenwoordigers van het communisme. „Here Coca-Cola, there wodka“, hoorde ik ooit eens een collega-gids tegen een groep Japanse toeristen zeggen.

Checkpoint Charlie souvenirs

Kort na de bouw van de Berlijnse Muur liepen op deze locatie in oktober 1961 de spanningen extreem hoog op, toen na een diplomatieke rel aan beide kanten van de grenspost tanks met de lopen op elkaar gericht werden opgesteld. Gelukkig trokken na moeizame onderhandelingen de tanks zich terug, maar hier had -even kort door de bocht- in 1961 daadwerkelijk de Derde Wereldoorlog kunnen beginnen.

 

Snackpoint Charlie

Vandaag de dag is er nauwelijks nog iets orgineels uit de tijd van de Koude Oorlog te vinden op het voormalige checkpoint. In plaats daarvan zijn er wel massa`s toeristen, maar geen stoplicht. Er zijn veel fietsen, elektroscooters, goedkope eetplekken, bussen, een nep-checkpoint en een bekritiseerd privé-museum, maar er is nauwelijks kwaliteits-informatie. Eigenlijk is Checkpoint Charlie momenteel gewoon een beetje een rommeltje….

Checkpoint Charlie verkeer

Het Berlijnse stadsbestuur is de situatie ook al jaren een doorn in het oog, en heeft eind 2019 daarom eindelijk een nieuw `Bebauungsplan` besloten. De komende tijd kunnen geinteresseerden en belanghebbenden dit plan inzien. Wat het stadsbestuur in ieder geval voorstelt, en wat ons zeker aanspreekt, zijn een nieuw stadsplein en vooral ook: een tot nu toe nog niet bestaand museum over de Koude Oorlog. Verder mogen wat ons betreft het autoverkeer en de commercie behoorlijk teruggedrongen worden.

Het eerste stapje in de goede richting is al gezet: de `Amerikaanse soldaten` die met toeristen op de foto gingen zijn inmiddels verdwenen. Op goede dagen werd er door de acteurs zo 5000 euro binnengehaald. Omdat de donaties van de toeristen waarschijnlijk niet altijd helemaal vrijwillig waren, heeft het wijkbestuur het theater nu verboden.

We zijn benieuwd wat het gaat worden! En tot die tijd: wees gerust, als jullie het willen, laten we jullie ook graag het huidige, chaotische Checkpoint Charlie zien , hoor…😊

 

Jeroen

 

Zin in nog meer Berlijnse Muurverhalen? Deel 1, 2 en een video vind je hier.