15x winters Berlijn

Botanischer Garten

De Berlijnse winter is niet voor watjes, zoveel is zeker. Over de daken hangt meestal een grijze sluier en beneden in de brede straten heeft de Siberische wind vrij spel - dat het lot Berlijn aanwees als frontstad van de Koude Oorlog was waarschijnlijk geen toeval. Is het daarom een slecht plan om Berlijn in de winter te bezoeken? Wij vinden van niet. Als je geluk hebt, is de stad bedekt met een laagje sneeuw, wat sprookjesachtige plaatjes oplevert. Maar ook zonder wit decor is er één groot voordeel: niet iedereen gaat in deze tijd van het jaar naar Berlijn. Zo kun je zonder toeristenmassa genieten van de prachtige musea en het overweldigende aanbod aan andere activiteiten. Om je alvast op wat ideeën te brengen, zijn hier onze favoriete bezigheden voor een winterse trip naar Berlijn:

Cultuur snuiven: Kijken, kijken niet kopen

1.Botanischer Garten Berlin: Urban Jungle in Berlijn

De botanische tuin van Berlijn behoort met een oppervlakte van maar liefst 43 ha en in totaal 22.000 plantensoorten tot de grootste wereldwijd. Het complex is verbonden aan de universiteit en werd ooit opgericht om de planten uit Duitse koloniën te onderzoeken. Om het klimaat van de tropen na te bootsen werd hiervoor een gigantische broeikas gebouwd (ook weer een van de grootste in zijn soort), waar constant een temperatuur van rond de 30 °C (!) heerst. Hier ga je na een tijdje helemaal op in de weelderige wereld van de orchideeën, cactussen, reuzenwaterlelies en vleesetende planten. Wat een pracht! Op de foto hiernaast zie je trouwens een Echinocactus grusonii, Nederlandse benaming: schoonmoedersstoel🤭. Het exemplaar is al meer dan 100 jaar oud en een van de oudste cactussen in de botanische tuin van Berlijn.

Adres: Königin-Luise-Straße 6-8, 14195 Berlin. Entree: €6,-, met korting: €3,-

2. Neues Museum: alleen met de Mona Lisa van Berlijn

Het mooie van in de winter Berlijn bezoeken is dat er niet zoveel toeristen zijn. Dat betekent geen lange wachtrijen voor de musea en zonder gestoord te worden de volmaakte schoonheid van Nefertiti (letterlijk 'de schone is gekomen') bewonderen, zeg maar de Mona Lisa van Berlijn. Je vindt haar in het onvolprezen Neues Museum op het Museumeiland, waar naast de prachtige kunstschatten uit de antieke oudheid de minimalistische architectuur van David Chipperfield de grote blikvanger is. Het gebouw is bewust geen in oude luister herstelde kopie van de kunsttempel die het voor de Tweede Wereldoorlog was en het laat ook de sporen van een niet zo glorierijk verleden zien. Kijk daarom niet verbaasd als je in de muren nog op diverse plaatsen de kogelgaten van de Tweede Wereldoorlog aantreft.  

Adres: Bodestraße 1-3, 10178 Berlin. Entree: €12,-, met korting €6,-

3.Philharmonie: sublieme muzikale ervaring

Voor liefhebbers van klassieke muziek is een uitvoering van de Berliner Philharmoniker een absolute must. Het toporkest van de stad speelt muziek van vooraanstaande componisten uit de hele wereld in een zaal met de best denkbare akoestiek. Een leuke low-budgettip zijn de gratis lunchconcerten elke woensdag om 13 uur. Kijk op de website voor actuele informatie:

https://www.berliner-philharmoniker.de/konzerte/lunchkonzerte/

Musea geschikt voor kinderen in Berlijn: getest en goed bevonden!  

4. Naturkundemuseum

Een museum bezoeken met kinderen? Onze eerste tip is het prachtige Naturkundemuseum dat onder meer beschikt over een geweldige collectie dinoskeletten, om te beginnen de grote jongen in de centrale hal van het museum, een Brachiosaurus, met een hoogte van 12,6 meter en lengte van 23 meter de grootste tentoongestelde dino ter wereld. En vanaf de herfst 2022 is ook publiekslieveling Tristan, de T-Rex die in 2015 naar Europa kwam, weer in Berlijn te bewonderen. Hij was tussentijds even uitgeleend aan Kopenhagen. Ook prachtig om te zien zijn de verzameling opgezette dieren (waaronder ijsbeer Knut), en hoewel soms een beetje griezelig, de duizenden potten met dieren die op sterk water bewaard worden. 

Adres: Invalidenstraße 43, 10115 Berlin

 

5. Deutsches Technikmuseum

Voor kleine (en grote) techneuten is het Deutsches Technikmuseum de perfecte keuze. Hier breng je met gemak een halve dag door in de waanzinnig uitgebreide tentoonstelling met voor ieder wat wils: scheepvaart, luchtvaart, treinen, auto’s, computers. Trek er op zijn minst 3 uur voor uit!

Adres: Trebbiner Str. 9, 10963 Berlin

 

 

 

6. Computerspielemuseum

Heel iets anders, maar daarom niet minder leuk, is het Computerspielemuseum aan de Karl-Marx-Allee in Friedrichshain. Kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven met zo’n beetje alle bekende spelletjes die sinds de introductie van de spelcomputer in 1972 door Ralf Bear - een Duitse Amerikaan die zijn geboorteland voor de nazi’s was ontvlucht - de revue zijn gepasseerd. Tussen de virtuele autoraces en achtervolgingen door ervaar je dit soort interessante weetjes. Voor de wat ouderen onder ons is het volop jeugdsentiment, dat nog wordt versterkt door de bijpassende inrichting van de hobby- en kinderkamers uit de vorige eeuw. 

Adres: Karl-Marx-Allee 93A, 10243 Berlin. Entree: € 9,-, met korting € 6,-, familieticket: € 19,-

Wellness & Co.

7. Vabali:

Op minder dan 500 meter van het hoofdstation van Berlijn ligt het wellnessresort Vabali met sauna's, massageruimtes en zwembaden in de sferen van een Balinees dorpje. Tip: Reserveer minstens 4 uur om helemaal tot rust te komen.

Adres: Seydlitzstraße 6, 10557 Berlin. Entree: €32,50,- (4 uur)

 

8. Tropical Island: van zeppelinfabriek tot tropisch zwemparadijs

Op slechts een uurtje autobahnen van Berlijn, in een enorme hal die eigenlijk bedoeld was voor de bouw van zeppelins, realiseerde een groep Asiatische investeerders iets wat nog steeds klinkt als een hallucinant idee: een tropisch eiland middenin de deelstaat Brandenburg! De temperatuur ligt constant rond de 25°C (water 28-31°C) en het landschap doet denken aan Thailand, Borneo of Brazilië, met echt regenwoud, orchideeëntuin en een parelwit bountystrand - en natuurlijk een zwembad met glijbanen en alles wat je verder mag verwachten in een vakantiepark. Goed, dit is vast niet voor iedereen een pretje, maar bekijk het zo: na een paar dagen sjokken door de stad met futloze tieners, is een dagje zwemmen nog het minst vermoeiend.

Adres: Tropical-Islands-Allee 1, 15910 Krausnick

Eisstadion Neukölln

Voor de sportievelingen

9. Eisstadion Neukölln: ijspret in de buitenlucht 

De meest winterse activiteit die wij ons kunnen voorstellen is en blijft toch schaatsen. En waarom moeten je daarvoor uitgerekend naar het kneuterige, ietwat gedateerde Eisstadion Neukölln? Nou, samen een paar rondjes zwieren onder schijnwerperlicht op de klanken van typische ijsbaanmuziek (“Jeanny, komm, come on, Steh auf, bitte, du wirst ganz nass”) die uit de luidsprekers schalt. En daarna 'ne Pommes bij de Imbiss. Een beetje melancholie kan geen kwaad, toch?

Adres: Oderstraße 182, 12049 Berlin, Entree: €3,30, met korting €1,60. Schaatshuur: € 3 voor 1 uur, € 5 voor 2 uur

10. Eisbären Berlin: Hey, wir wollen die Eisbären sehen!

We blijven nog even op het ijs, want ook ijshockey is een populaire sport in Berlijn en de Eisbären Berlin zijn een echte Traditionsverein diep geworteld in het oosten van de stad. In de voormalige DDR, toen de club nog Dynamo heette en Stasi-baas en ijshockeyfan Erich Mielke de voorzitter was, werd de club ook al regelmatig landskampioen. Aan die successen kleeft een smetje en de club erkent deze geschiedenis. Toch is ze intussen al lang en breed in het herenigde Duitsland aangekomen en schrijft nu geschiedenis als de Rekordmeister van de DEL (Deutsche Eishockey Liga). 

11. IJsstokschieten in Café am Neuen See

Hè wat? Ja, Eisstockschießen, een traditionele volkssport uit de Alpen, die inmiddels ook is overgewaaid naar de Noord-Duitse laagvlakte. Het lijkt een beetje op curling (of op Jeu de Boules maar dan op ijs). Je speelt het in teams (2 teams van 4 is optimaal, maar minder kan ook) op banen van ongeveer 20 meter lang en het doel is om de eigen curlingstok zo dicht mogelijk bij de "Daube" te schuiven die in het midden van het speelveld ligt. In het Café am Neuen See zijn alle banen overdekt, zodat de pret ongeacht welk weer kan doorgaan. Een drankje om op te warmen is steeds onder handbereik.

Adres: Lichtensteinallee 2, 10787 Berlin

12. MYJUMP Berlin Mitte: indoor trampolinepark

Dunken als LeBron James of slingeren door het ninja-parcours? Het kan allemaal in het trampolinepark MYJUMP Mitte. De doelgroep zijn kinderen en jongeren tussen 7 en 16 jaar. Maar iedereen die wil kan meespringen. Trampolinespringen is een effectieve work-out maar vooral erg leuk om te doen.

Adres: Caroline-Michaelis-Straße 8 10115 Berlin, Entree: € 14,- per uur

13. Alba Berlin basketbal

Berlijn is een echte sportstad. In tegenstelling tot de plaatselijke voetbalclubs behoren de basketballers van Alba tot de top van de Bundesliga. Ze spelen zelfs sinds een aantal jaren ook in de Euro League, de Champions League van het Europese basketbal. En als we om ons heen kijken op de veldjes in de buurt lijkt het ook met de aanwas van talent ook wel goed te zitten. Basketbal leeft in Berlijn. Alba speelt haar thuiswedstrijden in de Mercedes-Benz Arena, en kan gemiddeld op de steun van zo'n 10.000 toeschouwers rekenen. Ook daarmee staat Alba aan de top, niet alleen in Duitsland maar ook in Europa.

 

Voor de waaghalzen

14. Van de Teufelsberg af rodelen

De Teufelsberg is met 120,1 meter de een na hoogste berg van Berlijn en is zodra er voldoende sneeuw ligt perfect geschikt voor allehande slee- en rodelavonturen. 50 jaar geleden was hier zelfs een skipiste met sleeplift en sneeuwkanonnen, maar vanwege de nabijgelegen afluisterstations van de Amerikanen, die zich door de wintersporters gestoord voelden, was die pret maar van korte duur. Vandaag de dag is het een geliefde plek bij Berlijners die even willen uitwaaien. Het voormalig afluisterstation is overigens ook te bezichtigen, kijk hier voor meer info.

15. IJsbaden met de Berliner Ice Dippers

Elke zaterdagochtend om 10 uur, als de meeste Berlijners nog slaperig aan de ontbijttafel zitten, komen de Ice Dippers Berlin samen aan de oever van de Plötzensee, voor wat voor velen uit de groeiende community het hoogtepunt is van de week. IJsbaden schijnt verslavend te werken. Zodra de eerste shok achter de rug is, word je overspoeld met gelukshormonen. Je bent klaarwakker en ontspannen en trots dat je deze challenge hebt doorstaan. 

en last but not least... 16. Een fietstocht met Hartje Berlijn. Natuurlijk leiden wij je graag rond op de fiets door een winters Berlijn. Afgestemd op het weer, met warme kleding en handschoenen is het goed te doen. Stuur ons een berichtje via het contactformulier en we komen zo mogelijk bij je terug.

 

Tekst: Jard & Niels